Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se žena rozhodne a nemá dost...

Po přečtení článku paní Marcely Tobiášové "Když se žena rozhodne" mne napadlo tolik otázek, že bych jimi zřejmě zahltila celou její diskusi, proto volím tuto formu a budu vděčná jak talentované autorce tak i čtenářům za všechny názory...

Hned v úvodu článku zaznívá, aby případní mravokárci a ti, kteří nedělají v životě chyby a špatná rozhodnutí, dál nečetli. Ne že bych se za někoho takového považovala, ale popravdě řečeno jsem přece jen očekávala naznačované odhalení nějakých "prohřešků proti dobrým mravům" nebo chyb a přešlapů u postav příběhu. Jenže to se vůbec nekonalo... Chápu, že hlavní aktérka Jitka je dlouholetou přítelkyní paní Marcely a že je autorka zcela na její straně, přesto si myslím, že by ji mohla vnímat alespoň trochu nezaujatě. Jedinou výhradou proti Jitce tak jsou pouze její neoholené nohy. Mě by na takové kamarádce vadilo víc věcí.

Například to, že v pětadvaceti usoudila, že je čas pořídit si dítě. Možná jsem ze staré školy, když podle mých představ by vše mělo být přece jen jinak. Nejprve láska jako trám nebo chcete-li výběr vhodného partnera na celý život, pak potvrzení tohoto svazku a poté společné rozhodnutí o početí dítěte. Jak se asi cítil ten její Karel, když mu oznámila, že je těhotná, ale vdávat se nemíní a pokud chce, může se k ní nastěhovat? Nedokážu si moc představit, jak praktikovali ten jich "vztah - nevztah", když ona ho měla v záloze a vždycky si byla jistá, že ho má v hrsti.

Co se ale oběma protagonistům nedá upřít, je fakt, že neodepírají jeden druhému rodičovské poslání, pečují podle svých možností oba o dítě, vyházejí si navzájem vstříc a neštvou svou dceru jeden proti druhému. Dokonce tráví určitý čas společně zřejmě jen kvůli dítěti, to je opravdu obdivuhodné. Takže i Karel, na kterém moc suchých nití nezůstalo, v tomto směru vystupuje jako kladný hrdina, je jisté, že jako táta fungoval dokonale. 

To se pak nejlépe ukázalo, když na čtyři měsíce odcestoval do Japonska. Tehdy Jitce po celou dobu chyběla hlavně jeho pomoc s EliškouTo, že také Karlovi může chybět "vystřídání" při péči, když se nakonec Jitka rozhodla pro náročný výcvik a několik měsíců bývala čtrnáct dní pryč, přijela na tři dny a odjela znovu, už asi není důležité. A poté odjela na půlroční misi. Možná také chybí i své dceři Elišce, jenže o té článek není. Doufám, že snad ne, při dnešních možnostech komunikace na dálku. Vlastně by mě Eliška v celém tom příběhu zajímala nejvíc. Z tvrzení, že nedávno řekla Karlovi, ať si furt nestěžuje, že máma je víc chlap než on, mi běhá mráz po zádech. Co vlastně znamená i pro nás dospělé to "víc chlap"? Dobrá fyzická kondice a střídání sexuálních partnerů? Nebo dát přednost kariéře a finačnímu zabezpečení před péčí o dítě? Opravdu takto vidíme chlapy?

Ještěže si nelze jen z několika zmínek udělat celkový obrázek například o výchovném působení rodičů jako vzorů pro dítě. Myslím si, že pokud je Jitka diskrétní vůči dceři, tak například její sexuální život je jen její věcí. Vyjádření: Armáda má totiž kromě peněz pro Jitku ještě jedno obrovské plus - množství potencionálních milenců. Dnes již platí - množství Jitčiných milenců... chápu jako nadsázku. Nicméně Karlovým jediným štěstím asi je, že nemá žádnou "armádu milenek". To by měl pravděpodobně jako otec velké a významné mínus. Možná by byl shledán i výchovně nevhodným.

Jenže kromě sexu hýbou našimi životy také peníze. I zde byly zdrojem konfliktů. Zaujalo mě, jak Jitka, které měla pocit, že jí otec přispívá na dítě nedostatečně, se snaží řešit tuto situaci. Přechází z tohoto důvodu ze zdravotnictví na mnohem lépe placenou pozici v armádě a dítě přenechává otci. Ze svých jistě výrazně zvýšených příjmů mu však přispívá pouze stejnou částku, jakou jí dával on

Takže se zde v mnohém znovu potvrzuje, jak pokřiveně je u nás vnímána rovnoprávnost mezi muži a ženami. CO JE ŽENĚ MÁLO, TO MUSÍ MUŽI VŽDY POSTAČIT...

 

 

Autor: Vlasta Hurtová | středa 3.4.2013 11:36 | karma článku: 25,35 | přečteno: 2484x
  • Další články autora

Vlasta Hurtová

Myši patří do nebe

Tento článek není recenzí, jen spíš určitým zamyšlením se nad tímto filmem... Varuji předem, že asi obsahuje spoiler! A omlouvám se za tu morbidní fotku, ale když je to o smrti myšky, tak toto jsme před časem našli!

11.2.2022 v 22:55 | Karma: 10,68 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 2

A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Ale někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy zákeřná nemoc... A co s tím pak?

10.2.2022 v 6:51 | Karma: 5,89 | Přečteno: 216x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 1

Dlouhovlásky zde byly, jsou a budou! A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Jenže ne každému je v tomto směru přáno. A někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy i zákeřná nemoc...

9.2.2022 v 17:22 | Karma: 12,42 | Přečteno: 560x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Drzý "ksicht"

Rodiče většiny puberťáků ví až moc dobře, o čem mluvím... Koulení očima, pohledy do stropu, odvracení tváře, různé zvláštní a ošklivé úšklebky. Kde na to berete trpělivost? Jak to zvládáte?

19.2.2020 v 7:30 | Karma: 12,91 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Vlasta Hurtová

Pane Hermane, na slovíčko...

Máte mnoho odpůrců i zastánců. Rozhodně nenecháváte lidi kolem sebe vlažnými a to je dobře. Možná, když v lidech vzbudíte nějaké emoce, přimějete je tím i trochu se zamyslet...

17.2.2020 v 7:05 | Karma: 11,78 | Přečteno: 602x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Neživím, nepřepínám, ale pořád něco řeším...

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy