Stát okrádá děti

23. 10. 2013 17:58:32
Teď před volbami mají politici plná ústa slibů o podpoře rodin s dětmi. Jistě je to velmi důležité téma. Kdo ví, jak velké změny nás v této oblasti čekají a do jaké míry si naši zvolení zástupci vzpomenou na rodiče a především na děti i po zasednutí do křesel poslanecké sněmovny ...

Slýchám často povzdechy nad tím, jak je náš systém sociálních dávek špatně nastaven a že dovoluje určitým skupinám parazitovat. To, že naopak stát parazituje na dětech, přesněji na dětech rozvedených rodičů, zdá se, nikomu nevadí. Dnes náš stát okrádá desítky tisíc dětí ročně o nemalé finanční obnosy - a to naprosto bezostyšně. Jakoby nestačilo, že děti rozvedených rodičů ne vlastní vinou už tak mívají život v mnohém složitější.

Jistě se ptáte, jak k tomuto okrádání může docházet. Jednoduše, formou nepřiznaných přídavků na dítě. Vezměme si jako příklad rodinu, kdy muž (třeba prodavač v elektro-prodejně) má 3 děti (10, 6 let a 2 roky), jeho příjem je 18 000 Kč čistého měsíčně a manželka je na rodičovské dovolené s 7 600 Kč. Taková rodina by nepřekročila svými příjmy 2,4 násobek životního minima
a proto by ji stát podpořil částkou 1 720 Kč měsíčně na dětských přídavcích. Rodiče by to jistě přivítali, alespoň by se nemuseli věčně obávat, které z dětí zase prošlape boty.

Co se ale stane, pokud by tento muž z našeho příkladu byl rozvedený? Dejme tomu, že má své nejstarší dítě (10 let) z prvního manželství, toto je v péči matky a otci bylo stanoveno výživné 2 200 Kč měsíčně. Jinak jsou jeho příjmy stejné (18 000 Kč čistého), v novém manželství má další dvě děti (6 let a 2 roky), manželka je na rodičovské ( 7 600 Kč ). Situace je vlastně téměř stejná, jen otci z účtu pravidelně odcházející alimenty. Kolik si myslíte, že dostane na přídavcích? Ani korunu!

Možná si říkáte, jak je to možné...? Jednoduše. Náš stát se tváří, že neumí základní kupecké počty, zřejmě jen proto, aby mu prošla tato krádež. Pravidelně placené výživné 2 200 Kč měsíčně je totiž započítáno jak do příjmů otcovy rodiny vzniklé novým manželstvím, tak do příjmů domácnosti jeho bývalé manželky, k jejímž rukám je poukazováno. Kdyby toto výživné bylo z celkových čistých příjmů jeho nové rodiny odečteno, činily by přídavky na dvě děti žijící v jejich společně posuzované domácnosti 1 100 Kč měsíčně, což není jistě zanedbatelná částka.

Ani rodiče, kteří mají děti po rozvodu ve střídavé nebo společné péči, na tom nejsou lépe. Mají sice možnost se dohodnout, kdo z nich o přídavky zažádá, případně se i v jejich pobírání střídat, ale většinou opět na žádné přídavky nedosáhnou, a to ani v případě, že nemají zrovna nejvyšší příjmy. Výživné je totiž stanoveno oběma z nich a „funguje“ to stejně jako ve výše uvedeném příkladu – to, co každý z nich pravidelně platí, se jim z příjmů neodečítá, zatímco obdržené výživné se přičítá. Podivné, že?

Díky této zlodějině stát ušetří stovky miliónů ročně...

Ale konečně, to jsou jen peníze! Mnohem horší krádeží je, že kvůli rozvodům a téměř automatickému svěřování nezletilých do výhradní péče pouze jednomu z rodičů přicházejí tisícovky dětí také o lásku, péči a výchovu druhého rodiče. A vznikají tak na jejich psychice škody, které nelze vyčíslit.

Uveřejněno 23.10. 2013 na stránkách Střídavka

Autor: Vlasta Hurtová | středa 23.10.2013 17:58 | karma článku: 17.08 | přečteno: 812x

Další články blogera

Vlasta Hurtová

Myši patří do nebe

Tento článek není recenzí, jen spíš určitým zamyšlením se nad tímto filmem... Varuji předem, že asi obsahuje spoiler! A omlouvám se za tu morbidní fotku, ale když je to o smrti myšky, tak toto jsme před časem našli!

11.2.2022 v 22:55 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 317 | Diskuse

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 2

A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Ale někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy zákeřná nemoc... A co s tím pak?

10.2.2022 v 6:51 | Karma článku: 5.89 | Přečteno: 212 | Diskuse

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 1

Dlouhovlásky zde byly, jsou a budou! A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Jenže ne každému je v tomto směru přáno. A někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy i zákeřná nemoc...

9.2.2022 v 17:22 | Karma článku: 12.42 | Přečteno: 554 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 333 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 570 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1327

Neživím, nepřepínám, ale pořád něco řeším...

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...