Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alena Uváčiková: Ochránit své dítě

„Takovýto čin je takzvanou rozšířenou sebevraždou. Matka se rozhodne ochránit své dítě tímto způsobem. Nechce jej zanechat na světě samotné, v péči osoby, s níž má špatné zkušenosti.“

zavražděný osmiletý Matěj

Toto je poslední z devíti výroků nominovaných do soutěže Žblebt roku 2013. Nechvalně známá psycholožka dokáže obhájit cokoliv. Dokonce i vraždu osmiletého Matěje jeho rozvádějící se matkou. Vždyť přece není lepší ochrany dítěte před nebezpečím světa, než ho zabít... Pojem „rozšířená sebevražda“ pak vyznívá, jako by dítě bylo pouhou součástí matky a jeho zabití tak nebylo vraždou.

Tento žblebt završuje letošní anketu a zároveň s předstihem vede počtem obdržených hlasů. Není divu, vždyť vražda dítěte je pro každého, obzvlášť pro rodiče, něčím nepředstavitelným, nepochopitelným a natolik hrůzným, že nám až tuhne krev v žilách. A obhajovat matku - vražedkyni pouhé dva dny od smrti malého Matěje na stránkách bulváru takovýmto neprofesionálním a zavádějícím způsobem je prostě trestuhodný hyenismus.

Policie tehdy pracovala s několika verzemi. Je jasné, že Uváčiková neměla o případu žádné bližší informace, jen ty, které se mohla stejně jako my dozvědět z médií. Pokud by přece jen cokoliv podrobnějšího věděla, pak by byla vázána mlčenlivostí. Prvotřídní odborník v oboru by jistě uměl vysvětlit i novinářům, že se nebude dohadovat o motivech činu, kterých může být více. Jenže zatímco profesionálové pracují s ověřenými informacemi, Uváčiková má jasno hned – je to prostě tak, jako obvykle – tím největším darebákem je jistě i v tomto případě muž, zatímco žena za nic nemůže, to ona je vlastně obětí… Když se zaměříme na článek, ze kterého pochází žblebt Uváčikové, možná některé překvapí (a jiné zase už zdaleka ne), jakým pokřiveným způsobem tato psycholožka uvažuje. Jak nám s naprostou samozřejmostí a přesvědčivostí vytváří „z ničeho“ mediální obrázek chudinky, těžce týrané, celým světem opuštěné a zoufalé matky.

Přitom tato žena žádnou chudinkou nebyla, alespoň ne v materiálním smyslu slova. Naopak žila ve velkém přepychu, který jí zajišťoval její manžel – podnikatel. Pokud jde o týrání, zmiňuje se o něm i její kamarádka, jenže ani ona nám nedává žádné konkrétnější informace. Jen že o sebe na přání manžela musela velmi dbát a nosit drahé značkové a sexy oblečky. Také není pravdou, že by byla na vše sama. Naopak měla přítele, se kterým byla ještě v den činu u lékaře a na nákupech, plánovali společný víkend a byli v telefonickém kontaktu až do pozdních večerních hodin. Měla také podporu své rodiny a přátel.

Podle statistik vraždí ženy své děti až 2,5krát častěji než muži, především děti do dvou let věku. Velmi často bývá za takovým činem touha pomstít se partnerovi – dítě jsi mi nechtěl nechat, tak ho nebudeš mít ani ty… Se sebevraždou vraždícího rodiče bývá vražda dítěte spojena asi ve třetině případů. Ve 40 % případů je pak vrah označen za nesvéprávného, vraždícího v pominutí smyslů. Může zde figurovat dědičná zátěž, závažné onemocnění a mnohé další.

Ať už byl motiv uškrcení malého Matěje jeho matkou jakýkoliv, nemělo se to nikdy stát. Jan Zrzavý ve svém článku Domácí zabijačky uvádí: “Vraždu je třeba chápat jako extrémní manifestaci konfliktů, které obvykle nekončí smrtí a ustrnou na úrovni žárlivých scén, domácího násilí, nevěr, odpírání materiálních či duchovních požitků a vyhnání z domu. Faktory, které vyostřují či uhlazují konflikty, pak zvyšují či snižují pravděpodobnost, že dojde k vraždě; jednou je vražda skutečným projevem sobectví, jindy jakousi přehnanou reakcí, vlastně tedy „chybou“, asi jako když člověka zahubí jeho vlastní imunitní systém, reagující na přítomnost infekce silněji, než by odpovídalo riziku infekce samotné.“

Domnívám se, že žblebty psycholožky Uváčikové a celkově její působení lze řadit právě k faktorům, které konflikty v rodinách značně vyostřují. Jenže Uváčiková není sama – je zde i mnoho dalších, kteří vlastně parazitují na rozbíjení rodin a neštěstí dětí označují za jejich ochranu a zájem. Imunitní systém naší společnosti nefunguje…

Další výroky nominované do soutěže Žblebt roku si můžete přečíst zde a hlasovat o nich. Hlasování končí už tento pátek!

Převzato ze Střídavky

Autor: Vlasta Hurtová | úterý 25.3.2014 17:47 | karma článku: 13,94 | přečteno: 1343x
  • Další články autora

Vlasta Hurtová

Myši patří do nebe

Tento článek není recenzí, jen spíš určitým zamyšlením se nad tímto filmem... Varuji předem, že asi obsahuje spoiler! A omlouvám se za tu morbidní fotku, ale když je to o smrti myšky, tak toto jsme před časem našli!

11.2.2022 v 22:55 | Karma: 10,68 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 2

A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Ale někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy zákeřná nemoc... A co s tím pak?

10.2.2022 v 6:51 | Karma: 5,89 | Přečteno: 216x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Dlouhovláska 1

Dlouhovlásky zde byly, jsou a budou! A už od dob Libuše víme, že dlouhé vlasy neznamenají automaticky i dlouhé vedení. Jenže ne každému je v tomto směru přáno. A někdy, bohužel, zasáhne naši korunu krásy i zákeřná nemoc...

9.2.2022 v 17:22 | Karma: 12,42 | Přečteno: 560x | Diskuse| Občanské aktivity

Vlasta Hurtová

Drzý "ksicht"

Rodiče většiny puberťáků ví až moc dobře, o čem mluvím... Koulení očima, pohledy do stropu, odvracení tváře, různé zvláštní a ošklivé úšklebky. Kde na to berete trpělivost? Jak to zvládáte?

19.2.2020 v 7:30 | Karma: 12,91 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Vlasta Hurtová

Pane Hermane, na slovíčko...

Máte mnoho odpůrců i zastánců. Rozhodně nenecháváte lidi kolem sebe vlažnými a to je dobře. Možná, když v lidech vzbudíte nějaké emoce, přimějete je tím i trochu se zamyslet...

17.2.2020 v 7:05 | Karma: 11,78 | Přečteno: 602x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  13:19

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Neživím, nepřepínám, ale pořád něco řeším...

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy